Recenzie: Jurnal de librar de Anca Zaharia

Coperta_Jurnal-de-librarDescriere

Jurnal de librar a fost, la început, un hashtag pe care-l foloseam la finalul fiecărei povestiri legate de ceea ce mi se întâmpla la muncă pe care o puneam pe Facebook nu atât din dorința de a arăta ce amuzantă e viața de librar, ci mai mult sperând că publicul larg, consumatorii de carte și nu numai, vor vedea meseria de librar mai aproape de ceea ce este ea de fapt și mai puțin un „ah, ce frumos, stai toată ziua și citești și mai iei și salar”. Nu, n-ai nici măcar voie să citești la muncă în cele mai multe locuri. Și dacă ar fi așa, salariul nu e deloc de invidiat.” (Anca Zaharia)

 

Recenzie

Sunt atât de multe lucruri pe care aș putea să le spun despre această carte, asta pentru că pe o perioada de aproape 2 ani am fost și eu în aceleași situații precum Anca având și eu ocazia să fiu librar.

The struggle is real people! Într-adevăr, nu pot spune că am avut „plăcerea” să trăiesc situații similare atât de grave și dramatice, dar îmi este foarte ușor să cred că, din păcate, sunt reale.

Cartea pornește cu o scurtă introducere despre cum Anca a schimbat destul de des locul de muncă, rămânând totuși în aceeași zonă de activitate, dar mai ales a prezentat puțin realitatea din spatele entuziasmului de a lucra printre cărți. Despre cum în spatele librăriilor era ierarhia des întâlnită în majoritatea firmelor cărora nu prea le pasă de angajații săi.

Ce a urmat acestei mici introduceri au fost pagini întregi de râs isteric. Sunt scurte povestiri ale unor întâmplări amuzante întâmpinate de majoritatea librarilor la locul de muncă. Persoane care habar nu au ce caută, care vin cu aer mirositor de superioritate în fața ta, persoane care cred că lor și se cuvine orice și tu ești acolo doar ca să le servești pe ele și în general întrebări stupide și fără sens care te fac să îți regândești fiecare decizie în viață care a ajuns să te aducă față în față cu acea persoană.

De acord, din păcate acele situații nu ar trebui să se întâmple in the first place. Dar cum nouă românilor ne place să facem haz de necaz din orice situație cel puțin deranjantă, am luat lucrurile ca atare și m-am încărcat cu voie bună.

Pe tot parcursul lecturii nu am putut să nu mă gândesc ce aș fi făcut sau cum aș fi reacționat la situațiile peste care a dat Anca, sau mai bine spus, situațiile care au dat ele peste ea. Nu pot decât să o admir și să o felicit pentru stăpânirea de sine pe care a avut-o de-a lungul timpului, recunosc că eu probabil nu aș fi fost la fel de tolerantă având în vedere că în general sunt ușor colerică în temperament, urmând ca în final să fi fost cauza concedierii mele.

În încheiere vă las cu îndemnul de a citi „Jurnal de librar”! Este o lectură așa de ușoară și rapidă care îți dă o stare de bine, așa că ar fi păcat ca în vremurile din prezent să nu ne delectăm cu aceste povești amuzante. Vă garantez că veți râde cu lacrimi la câteva dintre ele!

 

Keep reading,

Love S


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.