Despre ”Miasma” de Flavius Ardelean

miasma_flavius_ardeleanDescriere

”Într-adevăr, noaptea avea să fie mai lungă în acel sfârșit de iarnă, când arsul fu găsit pe treptele bisericii din Primi, și toate nopțile de atunci încolo aveau să fie ceva mai negre, ceva mai grele, ca pături de plumb peste Alrauna, iar oamenii din cetate, mai cu seamă cei din Primi, cei-ce-se-trag-din-mătrăgună, n-aveau a mai conteni să spună că, parcă, pe la colțuri de stradă și pe sub perne, șoapte începuseră a se auzi în toiul fiecărei nopți. Și tot atunci își frământară și fiicele cetății primele foieli în așternuturi.
Dar arsul?
Arsul nu muri.

Lumea nu e ceea ce pare a fi. Până și ne’Lumea se teme de ea. La câteva secole după dispariția sfântului Taush, într-o lume în care începuturile sunt de mult mituri, în fosta cetate Mandragora, un preot găsește pe treptele bisericii din cartierul Primi un ars misterios pe care îl adoptă și-l îngrijește ca pe propriul fiu, scăpându-l astfel de la moarte. Câteva luni mai târziu, adolescentele cetății cad într-un somn adânc din care nu se mai trezesc. Medicul Algor Kunrath și farmacistul Alambiq, preotul Sarban și povestitorul Alecu Deleanu, inocenta Lili Bunte și ucenicul Bruno Krabal, Hâdul platformelor, Omul cu cap de cal și cohorta sa de oameni-șobolani, Jumătat’ de Om cu ai săi cerșetori din Burta Vacii – oameni și ne’Oameni prinși în luptă în ultimele zile ale cetății Alraunei.

Tratat de rezistența materialelor de Flavius Ardelean este o nouă poveste tulburătoare izvorâtă din mintea unuia dintre cei mai fascinanți scriitori ai fantasticii românești, autorul romanelor Îmblânzitorul apelor și Scârba sfântului cu sfoară roșie și al povestirilor macabre din volumele Acluofobia și Bizaroproze.”

Despre interacțiunea mea cu acest roman

În primul rând, vreau să încep prin a spune că aceasta nu este o recenzie normală cu care v-am obișnuit de obicei, ci mai degrabă este o expunere a motivului pentru care nu am reușit să citesc această carte și de ce aleg să o las puțin deoparte, sau mai bine zis, să mă las pe mine să mă mai ”coc” puțin.

Postarea a fost inspirată de cea a Amaliei de la blogul Cărți la puterea a doua.

Dacă urmăriți blogul știți că recent am postat recenzia romanului Noumenoir scrisă de autorul în cauză, unde am spus cât de mult mi-a plăcut atât cartea în sine cât și stilul lui Flavius Ardelean

Acum, de ceva vreme m-am apucat să citesc Miasma (înainte de Noumenoir), dar din păcate nici până în prezent nu am reușit să termin cartea. Am citit probabil cam jumătate din ea. Nu am reușit să înțeleg foarte bine povestea, nu m-am conectat în niciun fel cu personajele și asta mi-a dat foarte tare de furcă, așa că am luat decizia de a o lăsa o perioadă.

În tot timpul acesta m-am tot gândit ce nu a funcționat. În mod cert ”problema” nu este la carte, este vorba de Flavius Ardelean până la urmă, a reușit să mă convingă de competențele sale în materie de scris printr-un singur roman. Apoi m-am gândit de ce nu am putut și încă nu pot să parcurg acest roman. În primă fază, mi-am spus că poate este și din cauza faptului că nu am citit primul volum, Scârba sfântului cu sfoară roșie, cu toate că înțelesesem inițial că doar lumile sunt similare, în rest ar putea fi citite și separat. Altfel mă gândesc că nici Editura Herg Benet nu mi-ar fi trimis-o dacă ar fi fost cazul. Urmând să ajung din nou de unde am plecat, și anume, ce nu a mers?

Ei bine, a venit Amalia cu o parte a răspunsului în postarea ei. Inocența

Majoritatea cărților acestui autor bun de introdus în curricula școlară de la liceu, cele pe care le-am mai răsfoit prin librării (adică aproape toate), au o tentă macabră și șocantă, tentă care nu poate fi abordată de oricine. Printre acești oricine se pare că mă aflu și eu. 

Pentru a înțelege micile detalii strecurate printre rânduri și ideea adevărată care se află în poveste, nu acea idee generală de suprafață, este nevoie, în primul rând, probabil de mai multe cărți citite din această sferă (asta pentru a fi puțin familiarizat cu tonurile de gri ale poveștilor de acest gen) și în al doilea rând, de mai puțină inocență. 

În cazul meu, stau prost la ambele capitole. Știți și eu și voi spre ce tipuri de cărți mă îndrept, cu toate că asta nu mă împiedică să încerc abordări noi ale literaturii (revin din nou cu o trimitere către Noumenoir), așa că nu are rost să dezvolt acest segment. Dar partea cu diminuarea inocenței o percep ca fiind necesară; cel puțin pentru mine.

Recunosc! Am 21 de ani dar încă mă simt ca la 8 ani. Aleg să văd binele în tot, partea plină a paharului, optimism din toate părțile și până și la vârsta asta cred în Moș Crăciun (dacă nici asta nu este inocență, ei bine înseamnă că nu cunosc cu adevărat definiția acestui termen). Evident că citind Miasma, nu m-am putut împăca cu atmosfera poveștii, cu scenele descriptive (care, de altfel, sunt scrise genial) și cu lumea, la modul general, din acest roman. 

Asta nu înseamnă că am renunțat definitiv la carte. Nici vorbă! Mi-am propus să citesc toate cărțile lui Flavius Ardelean, fie că le pot citi acum, în prezent, fie că le voi avea în bibliotecă și voi aștepta ca intuiția să îmi spună că a venit și rândul lor.

Da, pentru mine a fost o lectură buclucașă, dar asta nu înseamnă că este la fel și în cazul vostru, cei care citiți această postare. Am fost și voi fi mereu adepta abordării a ceea ce noi credem că este ”nepotrivit” pentru noi sau că nu face parte din ”genul” nostru. Ce nu a funcționat pentru mine acum, poate funcționează pentru voi.

Ajung din ce în ce mai mult la concluzia că nu există genuri de literatură, ci doar literatură.

Keep reading,

Love S


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.