Recenzie: Zona Zero de Lavinia Călina

    Descriere

    ”Lovită de un virus necunoscut, omenirea se află în pragul extincției. Paraziții, cei atinși de boală, sunt ei înșiși cea mai mare primejdie față de puținii care au reușit să supraviețuiască. Iar lupta este aprigă. Pentru Elena, pierderea soțului la atât de scurt timp după ce s-a căsătorit din dragoste a însemnat punctul de pornire pentru o transformare care ar fi părut fără închipuire până atunci: salvarea grupului pe care va ajunge să îl conducă refugiată într-unul dintre ultimele bastioane ale umanității presupune sacrificii extreme și o voință de fier dincolo de limitele de care nu credea că este capabilă să treacă. Întâlnirea cu doi frați, tânărul Vlad și adolescenta Vanessa, va fi punctul de cotitură înspre decizia ultimă. Pe cine mai poate salva? Ce forță îi poate da dreptul să se joace cu vieți inocente? Poate să își regăsească sentimentele de iubire în pofida apocalipsei care pare să fi distrus totul în calea ei? Care este soluția pentru Zona Zero?


          
          Răspunsul este un roman în același ritm alert și imprevizibil cu care Lavinia Călina ne-a obișnuit din primele sale cărți. Aventura vieții și a morții este doar un pretext pentru o poveste care te va zdruncina din temelii și care te va captiva pe de-a întregul.”

          Sunt foarte entuziasmată să vorbesc despre acest roman. Voiam să îl citesc de când a apărut și odată venită colaborarea cu Editura Herg Benet mi s-a oferit și această șansă. Se știe deja că îmi place foarte mult cum scrie Lavinia și că îmi doresc să ajung să citesc toate cărțile scoase de ea.
          Până acum nu am citit decât volumele din ”Ultimul avanpost” (vol. 1 și vol. 2) iar pe primul volum din ”Neamul corbilor” doar l-am răsfoit puțin, sper să ajung să îl citesc curând și pe acesta. Spunând asta, am ajuns la concluzia că ”Zona Zero” este ceva total diferit față de ce a scris autoarea până acum.

          Romanul de față este unul foarte îndrăzneț și un pas înainte al Lavinia în ceea ce privește stilul de scriere. Am observat câteva lucruri mărunte, cum ar fi faptul că nu a mai fost narațiune subiectivă ci obiectivă ceea ce din punctul meu de vedere a adus un mare plus poveștii având acces și la mintea, gândurile celorlalte personaje. De asemenea, acest tip de narațiune mi-a dat impresia că a făcut mult mai ușoară trecerea de la o scenă la alta, nu a fost nimic forțat, toate întâmplările curgeau firesc și a oferit poveștii o bună continuitate.

          Un alt lucru ce mi-a plăcut la acest roman a fost că nu s-a folosit termenul de ”zombie” ci ”parazit”. Pare o banalitate, dar pentru mine chiar a făcut o diferență acest aspect. Tocmai pentru că era de așteptat să se folosească denumirea știută de lumea întreagă. Așa că în ochii mei, acest lucru a mai adus un plus.

          Să vă vorbesc acum și puțin despre poveste:
          După cum se poate trage concluzia din descriere, este vorba despre un virus ce ia omenirea prin surpindere. O epidemie ce transformă oamenii în paraziți, creaturi ce tânjesc după hrană umană și care fac orice pentru a o obține, ignorând orice obstacol ce le vine în cale.
          Elena, protagonista noastră, avea o viață ideală. Un soț iubitor, o carieră în domeniul cofetăriei și mai nou, urma să devină mamă. Toate acestea se duc pe apa sâmbetei odată cu apariția epidemiei și în orașul lor, urmând să îi fie răpite toate aceste trei lucruri.
          Acțiunea se derulează după trecerea a cinci ani de la pierderile suferite de Elena, dar acești ani, evident că și-au pus amprenta pe aceasta. Dintr-o soție iubitoare, veselă și optimistă, a devenit o femeie dură, cu o privire de gheață, ba chiar a ajuns conducătoarea uneia din ultimele baze cu supraviețuitori.
          Într-unul din raidurile făcute pentru a mai găsi provizii, sunt găsiți și aduși în bază Vlad și sora lui de cincisprezece ani, Vanessa. Venirea lor avea să schimbe cu totul cursul evenimentelor, băiatul ajungând ușor un pion într-o luptă a puterii.

          Așa cum ne-a obișnuit Lavinia, romanul este plin de acțiune iar povestea te ține bine ancorat, ca dovadă că în ciuda groaznicei mele migrene mi-am adunat toate forțele ca să termin de citit. Elena este încă o protagonistă badass, ceea ce deja a devenit de așteptat din partea autoarei și mă bucur că păstrează acest pattern.
          Ceea ce mi se pare original la cărțile Laviniei este faptul că niciodată nu pune accent pe relațiile amoroase din cărțile ei, chiar dacă exită ”material”, ci se concentrează foarte mult pe acțiunea romanelor, cum să te țină prins în poveste. Și așa cum mi-a fost dovedit de fiecare dată, reușește cu brio să își atingă scopul și anume: să scoată numai cărți bune.

          În ”Zona Zero” intriga este la ea acasă, nu știi niciodată la ce să te aștepți. Când ți-e lumea mai dragă ori moare cineva ori explodează ceva, în orice caz, nu este timp de relaxare. Știm deja că autoarei îi place să se joace cu sentimentele noastre și că din când în când îi mai scapă câte glonț în vreun personaj îndrăgit sau îl face pe altul să schimbe tabere. Și chiar dacă sunt conștientă de aceste lucruri, nici în acest volum nu am putut să le anticipez!

          Toată cartea reprezintă o evoluție a Laviniei. Chiar dacă este un stand alone, a avut tot ce trebuia: acțiune, dramă, puține picanterii pe ici pe colo, surprize din plin și evenimente care m-au luat prin surprindere.

          Pe Goodreads a primit 5 stele.
          Felicitări dragă Lavinia! Aștept cu nerăbdare să îți citesc și restul romanelor!
          De asemenea, mulțumesc Herg Benet pentru carte!

Keep reading,
Love S

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.