Recenzie: Fir-ar! de Amy Anelisse

   

     ”Vanessa și James chiar se iubesc și le doresc asta tuturor. Să se îndrăgostească, încet și cu grijă, lăsând inima să își facă treaba. Poate ați plâns, poate ați râs, sau poate ați fost îndiferenți. Eu am pus câte un pic din fiecare sentiment al meu, câte un pic din gândurile mele. Tineri, suntem făcuți să schimbăm lumea! Doar noi putem face asta, încet, dar sigur,”

– Amy Anelisse, Fir-ar!
          Recenzie

          Am terminat cartea dimineața la ora 4-5 și am vrut să îi fac recenzia chiar atunci pentru că voiam să fie totul proaspăt chiar atunci. Evident, am stat și m-am gândit mai bine și am hotărât să îmi notez câteva idei în agendă și să fac postarea când sunt ceva mai odihnită.
          Cartea surprinde povestea de dragoste dintre James și Vanessa, amândoi studenți la o universitate din LA. James are un trecut misterios și trist, lucru care l-a făcut să nu își arate sentimentele oricui, mai ales unei fete. Când apare Vanessa accidental în viața lui, aceste lucruri se schimbă ușor, personalitatea și felul de a fi al Vanessei făcându-l să vrea să fie o persoană mai bună pentru ea. Există romantism, atât momente amuzante și frumoase cât și momente triste iar întorsăturile de situație nu lipsesc nici ele.
          Am o părere așa și așa despre cartea de debut a lui Amy Anelisse. Mi-au plăcut unele lucruri cum ar fi chestiile de la început dintre cei doi protagoniști, tachinarea continuă a celor doi, felul în care James se comporta cu ea, încercând mereu să îi câștige simpatia și mai apoi inima folosindu-și încăpățânarea. De asemenea, mi-a plăcut și relația de prietenie dintre James și Luke respectiv cea dintre Vanessa și Lora.
          Pe parcursul lecturii am observat, însă, că povestea celor doi nu prea avansa. Era un du-te-vino continuu, ajungând la un moment dat să fiu puțin enervată de personajul feminin. Nehotărârea ei îmi provoca frustrare și aș fi vrut ca relația lor să se întâmple ceva mai devreme.
          Trecând peste asta, de-a lungul cărții se formează un mare mister în jurul trecutului, a familiei lui James, iar în momentul în care se află despre ce este vorba am rămas puțin dezamăgită. Într-o mică măsură mă așteptam la asta și în același timp mi se părea puțin banal, nu știu de ce. 
          Legat tot de familia lui, la un moment dat se întâmplă ceva cu o persoană din viața lui James, cei care au citit cartea știu la ce mă refer, ei bine, mi s-a părut mult prea brusc și parcă venise de nicăieri. Acest eveniment a fost urmat de o întâlnire total random care mă așteptam să fie de fapt plănuită de protagonistul nostru. 
      
          Mi-a plăcut mai mult prima jumătate a cărții. După aceea mi s-a părut că evenimetele erau foarte grăbite, se întâmplau prea multe lucruri și nu aveam timp să procesez toată acțiunea petrecută în carte și tocmai această aglomerare a evenimentelor făceau să scadă nivelul de realism al poveștii. Dar consider că ăsta nu este un lucru de judecat, dacă așa a vrut autoarea eu nu am nimic cu asta, atâta doar că poate avea efecte diferite de la o persoană la alta depinzând de preferințele în materie de cărți. În schimb, mi-a plăcut mult modul de exprimare al autoarei, nu am simțit că are 17 ani.
          Nu pot să nu precizez un lucru foarte important care mi-a influențat notarea cărții. Am avut o mare problemă cu așezarea în pagină. Știu că povestea a fost inițial publicată pe wattpad și prima mea impresia a fost că era doar o scăpare, dar am observat asta de prea multe ori și eu am o mare problemă cu așezarea în pagină a unui text.
          De asemenea, fără a fi rea sau altceva, am remarcat niște greșeli de scriere/gramaticale. Nu blamez autoarea pentru chestia asta, pentru că știu și eu că atunci când ai un freeflow nu mai stai să fii la fel de atentă. Acest aspect și cel de mai sus consider că țin de editor.
          Pe Goodrears i-am acordat 3 stele (2,5). Nu pot să spun că mi-a plăcut extraordinar de mult această carte, a fost ok. Iar pentru ”it was ok” sunt repartizate 2 stele, dar am luat în considerare și faptul că autoarea este abia la debut și că are timp să evolueze, așa că am mai pus încă o jumătate de steluță.
          A mai citit cineva cartea? Care a fost impresia voastră?
Keep reading,
Love S

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.