Când vrei să treci de la ”a citi” la ”a scrie”

         

          Cred, cu siguranță, că nu sunt singura căreia să-i fi trecut ideea asta prin minte la un moment dat. Ca și cititor, devorând carte după carte, într-un anumit punct încep să-ți vină în minte fel de fel de scenarii, uneori legate chiar de cartea pe care o citești în prezent.

          Dar dacă s-ar fi întâmplat asta în loc de ce a scris autorul/autoarea?

          Oare nu îi stătea mai bine personajului principal cu cealaltă tipă?

          Hmm, aș fi ales altceva în locul autorului/autoarei.
          La un moment dat observi și tu că încep să ți se nască în cap aceste idei și treci la nivelul următor.
          Dar dacă aș scrie chiar eu o carte?


          Am terminat acum cu generalizare și voi vorbi doar în cazul meu și din puncul meu de vedere. La mine s-a întâmplat cam cum am scris mai sus. Citind și citind, am zis că ar fi chiar fun să scriu și eu ceva. Având un blog, îmi este relativ ușor să tastez niște cuvinte din minte; de poveste, cât de greu poate fi să născocești una?…personaje…partea cea mai mișto din cărți, să le structurez după bunul meu plac. 
          Am început să pun în practică treaba asta acum vreo 2 ani și m-am lovit de câteva probleme.
          Mă străduiam prea tare!
          Nu prea merge chestia asta dacă te pui la birou, în pat, pe jos, oriunde, cu laptopul în brațe și îți spui ”Acum mă apuc să scriu!”
          Tot ce scriam mi se părea forțat și bun de nimic. La un moment dat aveam impresia că ce scriu este deja folosit sau întâlnit prin alte cărți.
          De departe, cea mai mare problemă mi se pare elaborarea poveștii. Să ai grijă să se lege totul într-un final. Să găsesti o modalitate bună de a încheia un capitol și să îl începi pe următorul. Să nu uiți ce ai scris cu câteva capitole în urmă. Este un adevărat joc de strategie și nimic altceva.
          Mă lupt extraordinar de mult cu exprimarea. Să nu scriu 10 pagini la timpul prezent și apoi să mă sucesc.
          Alt lucru pe care l-am observat de-a lungul timpului a fost faptul că atunci când le spun prietenilor apropiați că am început să scriu și că am scris nu știu câte pagini și le povestesc despre ce este vorba, peste câteva zile sunt bombardată cu întrebări despre cum merge scrisul. În momentul ăla, din nu știu ce motiv, îmi dispare zvâcul. Probabil că iau întrebările lor ca pe o presiune, chiar dacă, evident, nu asta este intenția lor, ei doar sunt entuziasmați și încântați.
          Când am spus mai sus că am început să scriu acum 2 ani, nu vă gândiți că am lucrat în tot acest timp la o singură idee. Nici vorbă! Odată ce am început să scriu și să mă gândesc la o poveste, la un concept, pe parcurs au început să îmi apară alte idei care se amestecau unele în altele.
          În prezent am zis să las toate ideile undeva într-un loc (aka un document) și să mă concentrez pe un singur lucru. Scriu pentru mine. Scriu din experiența mea și poveștile mele. Este și puțin terapeutic să pot să ”vărs” toate cuvintele într-un word. Cuvinte pe care poate voiam să le spun cuiva dar nu am apucat sau nu am avut curaj. 
          Scriu când simt că vreau să fac asta. Nu sunt presată de nimeni și nimic. Îmi găsesc un loc confortabil, îmi iau doza de pepsi și laptopul și dau frâu liber degetelor pe tastatură.
          Dacă și voi v-ați gândit vreodată la a scrie vreodată ceva eu vă sfătuiesc să nu mai așteptați ziua de mâine. Just write something. Există atât de multe posibilități. Puteți să scrieți la persoana I sau a III-a, dintr-o singură perspectivă sau mai multe, poate să fie ficțiune, fantasy, distopie, sau din proprie experiență. Într-un final, orice autor/autoare a pus ceva din el/ea în carte. Fie într-un personaj sau o situație, un loc, orice.
          Ca să închei…am găsit acum ceva timp pe net o chestie foarte mișto. Un fel de check list pentru conturarea personajelor. Pentru fiecare personaj să faci câte o listă cu caracteristicile lui. Am căutat iar să văd dacă mai găsesc și am dat peste 3 ”chestionare”. Evident că nu trebuie să completați tot de acolo. Eu spre exemplu, am luat câte puțin din fiecare. Vă las mai jos link-urile:
          Character Chart
          Cum spuneam, sunt sigură că nu sunt singura în situația asta. Și vouă v-a venit ideea aceasta, ați început să scrieți ceva?
Keep reading,
Love S

5 gânduri despre “Când vrei să treci de la ”a citi” la ”a scrie”

 1. Dacă ești în/din București, recomand atelierele de confecționat povești organizate de Crux și moderate de Dan Rădoiu. Momentan tot pe construcție de personaje se axează. Sau, dacă vrei ceva mai mult, există și ateliere de scriere creativă care se plătesc. Dacă te tentează, mie mi se pare fain cel organizat de bookblog și rev de pov, cred că încă te mai poți înscrie. Nu las link-uri la articolele mele despre respectivele ateliere, dar poți găsi detalii pe net/facebook, la Crux Publishing respectiv la bookblog 🙂

  Apreciază

 2. Multumesc pentru recomandari.
  Daca vrei sa lasi link catre articolele tale, din partea mea este foarte ok. Asa si restul persoanelor care trec pe aici vor putea avea acces rapid catre aceasta informatie 🙂

  Apreciază

 3. Ceea ce-ai scris mi se pare foarte familiar(inclusiv partea cu zvacul care dispare)problema mea este legata de faptul ca nu duc nicio carte pana la finis, ma plictisesc de personaje, de idee sau pur si simplu mi se pare prost ce-am scris.
  Si da am inceput sa ma joc de-a scrisul.Intrebare…pot sa las link-ul de la blogul meu aici? Nu de alta dar citesc ce scrii de ceva vreme si cred ca suntem spirite inrudite.

  Apreciază

 4. Sigur ca poti lasa link-ul.
  Parerea mea proprie si personala…Lasa la o parte partea cu „mi se pare prost ce-am scris”. Eu sunt foarte autocritica si incerc sa scap usor usor de treaba asta.
  Scrie ce simti, foloseste-ti instinctul, nu da gres niciodata.
  Multa inspiratie iti doresc.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.